کشت مرکبات
مرکبات از خانواده Rutaceae و زیرخانواده Aurantioideae هستند. مرکبات گیاهانی بوتهای، درختچهای با شاخ و برگ متراکم و یا درختی با گلهای سفید مایل به ارغوانی هستند. گلها دارای 8-4 گلبرگ ضخیم سفید، قرمز یا ارغوانی رنگ، 5-4 کاسبرگ و 32-16 پرچم هستند. گل مرکبات با داشتن بوی عطر و شهد فراوان، توجه حشرات به ویژه زنبورعسل را به خود جلب می نماید.
از سیستمهای متفاوتی جهت طبقهبندی گیاهان این خانواده از حدود صد سال قبل تاکنون استفاده شده است. اولین سیستم طبقهبندی در سالهای 1875 و 1896 به ترتیب توسط هوکر و انگلر براساس مشخصههای مرفولوژیکی و منشاء فرضی گونهها ارایه شد. این دو گیاهشناس در مطالعات خود وجود چند جنینی و اهمیت آن را نادیده گرفتند. این در حالی بود که هنوز فناوری لازم در ارتباط با زیستشناسی مولکولی جهت طبقهبندی این گیاهان کسب نشده بود. در طی نیمه قرن نوزدهم، سوئینگل مرکبات را به دو زیر تحت خانواده Clauseneae و Citreae بر مبنای مشخصات ظاهری و نیز اهمیت و جنبههای کاربردی آنها تقسیم نمود.
پهنک برگ سداب دارای بریدگیهای عمیق است و هر قسمت آن به نوبه خود چند بار دیگر تقسیم میشود. برگهایی به شکلهای مرکب شانهای را اختصاصا در جنسهای پیلوکارپوس و دیکتامنوس میتوان دید. وجود برگهای مفصلدار در جنس لیمو نشانهای از تحلیل رفتن نهایی برگ از تیپ مرکب است. بدیهی است باله و مفصل در دمبرگ این گیاهان با رگبرگ میانی یا اصلی ارتباط دارد و برگچه پایینی آن یکی از برگهای مرکب شانهای است که باقی مانده است. در تمام جنسهای این تیره ، سطح برگها همیشه دارای کیسههای ترشح کننده اسانس از نوع اسکیزولیزوژن است.
زیستشناسی گل
زمان گلدهی در مرکبات به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی خصوصاً دما و رطوبت خاک است. اغلب گونههای مرکبات در نواحی نیمهگرمسیری با زمستانهای سرد فقط یکبار در سال و در اوایل بهار گل میدهند. در این نواحی عمل گلانگیزی در اواسط دیماه صورت میگیرد. گلها در جوانههای محوری روی شاخههای رویشی تشکیل شده در سال جاری (هر دو رشد بهاره و تابستانه در اواخر تیر تا شهریور) بوجود میآیند. بنابراین جوانههای گل در جوانههای 12 ماهه (از رشد بهاره) یا 6-5 ماهه (از رشد تابستانه) اتفاق میافتد. پرتقال، گریپفروت و هیبریدهای نارنگی از این حالت تبعیت مینمایند. در نواحی گرمسیری و ساحلی ممکن است درختان در طول سال چندین بار گل داده و یا اینکه دوره گلدهی بسیار طولانی داشته باشند. در لیمو و لایمها گلدهی در دو فصل سال رخ میدهد. عواملی چون بیماریها بارندگی یا آبیاری بعد از یک دوره خشکی سبب تسریع در گلدهی مرکبات میشود. لیمو تاهیتی که به تنش آبی مقاوم است تعداد گل بیشتری نسبت به انواع با درجه مقاومت کمتر تولید میکند. آغازش گلها در طول بازشدن جوانه، در پاسخ به تحریک ایجاد شده توسط دماهای پایین زمستان اتفاق میافتد. دماهای سرد باعث بیداری جوانهها از رکود و بلافاصله تحریک به گلدهی میشود لیکن پاسخ به نیاز سرمایی توسط واکنش مریستمها به رشد، کامل میشود. معمولاً دماهای زیر 25 درجهسانتیگراد به مدت چند هفته جهت انگیزش جوانههای گل کافی مورد نیاز است.
گلها در مرکبات دوجنسی بوده و به صورت منفرد یا گروههای کوچک در محور برگ و روی شاخههای جوان تشکیل میشوند. زمان نمو گلهای موجود در یک گلآذین تا حد زیادی با هم فرق دارد. جوانههای محوری گل بعد از نمو جوانه انتهایی شروع به نمو مینمایند. گلبرگها ابتدا در درون جوانه و بهصورت فلسی روی هم قرار دارند ولی با باز شدن و نمو گل خصوصاً در مرحله بلوغ به میزان زیادی از هم فاصله میگیرند. پرچمها و گلبرگها روی نهنج و درست زیر صفحهای کوتاه و حلقه مانند تشکیل میشوند. بساکها در کنار و یا نزدیک به سطح کلاله قرار داشته و مادگی را احاطه مینمایند. هر بساک از دو کیسه گرده تشکیل شده که به صورت طولی شکافته میشوند. تخمدان از 15-8 برچه تشکیل شده است. در مراحل اولیه رشد، در داخل مادگی دیوارهای وجود دارد که در حقیقت ترکیبی از برچههای جوان است. برچهها به تدریج به طرف بالا رشد نموده و حاشیه آنها به طرف داخل و برآمدگی مرکزی متمایل میشوند. جفت در زاویه داخلی حفره هر یک از برچهها شروع به رشد نموده و تخمکها را به تخمدان متصل مینماید. هر تخمک بالغ شامل ناف، خورش، کیسه جنینی با هشت سلول و دو پوشش احاطه کننده است. دانههای گرده مرکبات چسبناک بوده و گلها توسط حشرات به دلیل رنگ جذاب و شهد زیاد، درشت بودن جام گل، عطر فراوان گل جذب شده و بدینوسیله خودگردهافشانی یا دگرگردهافشانی میشوند. در شرایط مطلوب، هشت روز پس از گردهافشانی عمل لقاح صورت میگیرد اما گاهی این مدت تا چهار هفته نیز طول میکشد.
گرده افشانی
انتقال دانه گرده از بساک به کلاله را گردهافشانی گویند. عوامل انتقال دانه گرده بسته به نوع گیاه متفاوت است. در مرکبات میزان توانایی فعالیت گردهها بسته به نوع گونهها و ارقام، متفاوت است. پرتقال واشنگتن ناول فاقد دانه گرده زنده است و نارنگی ساتسوما به میزان خیلی کمی تولید میکند. واریتههای گریپفروت بدون بذر مثل مارش حدود 15-5 درصد گرده مناسب دارند. بیشتر ارقام پرتقال و لمون درصد متوسطی از گرده زنده به میزان کمتر از 25 درصد دارند. غالب ارقام نارنگیهای ماندارین و پومولو دارای درصد بالایی از گرده فعال هستند. پدیده نرعقیمی از شاخصترین خصوصیات مرکبات است اما میوههای بدون بذر میتواند در اثر هر دو حالت نرعقیمی و یا پارتنوکارپی تولید شود. زمان سقط بساک در مرکبات در طول مرحله آغازش نمو بساک رخ داده و هیچگونه دانه گردهای تولید نمیشود.
معمولاً بیش از 80 درصد گلها قبل از ساعت 13 بعداز ظهر باز میشوند. در همین زمان نیز بساکها شروع به باز شدن مینمایند. در پومولوها این پدیده در گلهای ناشکفته نیز رخ میدهد. برای لقاح مصنوعی، گلهای اولیه که نسبتاً بزرگتر از گلهای مراحل بعدی همان درخت است، انتخاب میشوند. پرچمها، کاسبرگها و گلبرگها قبل از باز شدن طبیعی حذف شده و تا زمان رسیدن کلاله، گل مورد نظر در داخل کیسههای پارچهای یا کاغذی قرار داده میشود. پرچمهای نارس اگر 24-12 ساعت در دمای اطاق قرار گیرند شکوفا میشوند. نگهداری گردهها در انبار خشک و در ظروف سربسته و در دمای چهار درجه سانتیگراد یا کمتر به مدت 5 هفته قابل نگهداری هستند. در صورت نیاز به نگهداری طولانیتر، کنترل رطوبت و انتخاب دماهای پایین ضروری است. گردهافشانی در زمانی که کلاله حداکثر پذیرش و چسبندگی را دارد انجام میشود. پس از لقاح مصنوعی، گلها باید با استفاده از سرپوشهای پارچهای نازک و یا پاکتهای کاغذی از بازدید حشرات به ویژه زنبورعسل محفوظ بماند. در این زمینه از کاربرد کیسههای پلاستیکی باید خودداری نمود.
باید مراقب بود که برگ شاخههایی که گلهای آنها تلقیح شده است حذف نشود چون تشکیل میوه در گلآذینها و شاخههای برگدار از وضعیت بهتری برخوردار است. حدود دو هفته بعد از گردهافشانی پاکتهای کاغذی جهت جلوگیری از بروز بیماری یا آفت برداشته میشود. کلیه شاخههای گردهافشانی شده بوسیله برچسبهای واضح علامت گذاری میشوند. با گذشت چند هفته و با تشکیل میوه جهت محافظت میوهها تا زمان برداشت، میتوان شاخههای میوهده را توسط کیسههای توری پوشاند. در زمان بلوغ، میوهها برداشت شده و بذور به دقت از بذر خارج میشوند. بذرها شسته شده و جهت جلوگیری از فعالیت قارچ عامل پوسیدگی قهوهای به مدت 10 دقیقه در آبگرم 5/51 درجه سانتیگراد قرار داده و سپس با محلول یک درصد 8- هیدروکسی کوئینولین سولفات تیمار نمود. در پایان این تیمارها، بذرها در محلی با تهویه مناسب قرار داده تا خشک شوند. بذور مرکبات به خشک شدن حساس هستند. عمر انباری بذور مرکبات متفاوت بوده و تا هشت ماه قابل نگهداری هستند. بذور نارنج سه برگ تا بیش از دو سال قابلیت نگهداری دارند. باید دقت نمود که بذرها در درون عصاره میوه و یا داخل آب به مدت زیاد باقی نمانند.
مُرَکَّبات یکی از مهمترین میوههای نیمه گرمسیری هستند، که بومی آسیای جنوبی، آسیای شرقی، آسیای جنوب شرقی، ملانزی و استرالیا میباشند. مرکبات مهمترین سرده از تیرهٔ سدابیان هستند. از مهمترین مرکبات میتوان به پرتقال، نارنگی، لیمو ترش، لیمو شیرین، گریپ فروت، نارنج، ترنج، بکرایی،لیموعمانی، بالنگ و کام کوات و دارابی اشاره کرد.
تولید جهانی
براساس اعلام فائو ، تولید جهانی مرکبات در سال ۲۰۱۶ ، ۱۲۴ میلیون تن بوده است که حدود نیمی از این تولید را پرتقال تشکیل می دهد همچنین طبق اعلام آنکتاد (UNCTAD) ، تولید مرکبات در اوایل قرن بیست و یکم عمدتا به دلیل افزایش سطح زیر کشت ، بهبود در حمل و نقل و بسته بندی ، افزایش درآمد ها و ترجیح مصرف کننده به غذاهای سالم رشد کرده است.در سال های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ ، تولید جهانی پرتقال چهل و هفت میلیون و پانصد هزار تن تخمین زده شده که توسط کشورهای برزیل ، مکزیک ، اتحادیه اروپا و چین به عنوان بزرگترین تولید کنندگان هدایت می شود.
تولید در ایران
کشور ایران مقام هفتم را در میان کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات کسب کردهاست، که در این میان استانهای گیلان و مازندران بیشترین سهم در تولید مرکبات را دارا میباشند و پس از آن استانهایی نظیر خوزستان، فارس، کرمان و هرمزگان از دیگر تولیدکنندگان مهم مرکبات میباشند.
نظرات 0